Laatste nieuwtjes
Even bijpraten

Stand bij Ons Genoegen

25-11-2018

In het weekend van 23 tot en met 25 november hield vogelvereniging Ons genoegen uit Horst haar jaarlijkse internationale tentoonstelling. Hier mochten wij ook een kleine stand opzetten ter opluistering van de show. Zo kunnen de liefhebbers van vogels ook een glimp opvangen van de iets grotere dieren die als hobby gehouden kunnen worden. Er is een poging gedaan om van alle diergroepen een vertegenwoordiger te laten zien. Dat is heel aardig geluk. Het was een mooie show en de samenwerking heeft ook dit jaar weer erg goed verlopen. Wij hopen hun volgend jaar weer op onze Peelhorstshow te mogen begroeten met een kleine collectie uit hun dierenbestand. 


Europees Kampioen!

10-11-2018

Een aantal van onze leden zijn naar de Europashow in Herning, Denemarken. Een gezellig groepje dat het er prima naar hun zin heeft. 

De ingezonden dieren hebben het ook prima gedaan. Er zijn er zelfs twee die zich de Europees kampioen van het ras mogen noemen. De Bielefelder maakte tevens deel uit van een 4 tallige collectie welke zich Europameister mag noemen. 


Ras: Bielefelder
Kleurslag: Koekoek roodpatrijs
Geslacht: vrouw jong
Predicaat: ZG 95
Eigenaar: Willy Gooren uit Oploo

Ras: Sulmtaler
Kleurslag: Tarwe
Geslacht: vrouw jong
Predicaat: U 97
Eigenaar: Combinatie Chantal en Erik uit Baarlo

Allemaal gefeliciteerd met dit geweldige resultaat!


Jongdierendag 2018

11-08-2018

Voor het tweede jaar namen leden van P.S.V. Horst e.o. deel aan de gezamenlijke jongdierendag welke georganiseerd werd door de Sportfokkers Neer e.o. 

Om 9 uur was iedereen welkom op het zorgboerderij klooster keysersbosch te neer. Nadat de dieren in de kooien zijn geplaatst kan de keuring onder toezicht van iedereen plaatsvinden. Een levendige en leerzame ochtend volgt. Daar is ruimte voor overleg en verruimen van inzichten. Als alle dieren grondig zijn bekeken worden de winnaars bekend gemaakt. Hierbij had Wien Vullings het mooiste aanwezige hoen. Dan breekt het moment aan dat de innerlijke mens ook wel wat lust en is er een aansluitende barbecue. Het is prachtig weer en het is een goed verzorgde barbecue. De middag vorderde snel als het zo gezellig is. Als de maag is gevuld wordt het tijd om de dieren weer mee naar huis te nemen. Ze worden weer zorgvuldig ingeladen. Nog even mee helpen om de hokken op te ruimen en na een laatste drankje is er dan een einde gekomen aan een zeer geslaagde dag. Onze dank gaat dan ook uit naar de zustervereniging in Neer voor de goede organisatie en hun gastvrijheid. 

Hieronder een foto impressie van de dag.


Hokbezoek en BBQ

02-06-2018

De laatste vergaderdatum voor de "vakantiestop" wordt traditioneel verruilt voor een informatieve en gezellige zaterdagmiddag/avond hokbezoek met aansluitende barbecue. We starten met het hokbezoek. Dit keer gaan we naar ons lid Toon van Rens. Toon zit al van de luier in het pluimvee. Wie niet in zijn dorp dat bekend staat om zijn kippenhouderij. Heel veel kippen treffen we echter niet aan. Wel een geweldig mooie tuin met aansluitende dierweide. In de weide lopen diverse dieren met de prachtigste veren. Hieronder een indruk van wat we aantroffen bij Toon.

Daarna gaan we verder naar combinatie 't Vogelke. Zij hebben een profesionele parkietenfokkerij en voor de hobby uiteraard ook andere dieren met veren. De fokkerij heeft zeker op veel leden veel indruk gemaakt en fantastiche om te zien hoe een en ander in zijn werk gaat. Ook de prive collectie mag gezien worden. Ook hiervan een kleine foto reportage.

We gaan niet weg want ook hier vind onze jaarlijkse barbecue plaats. Zoals altijd keurig verzorgd. Het weer was uitstekend en konden buiten dan ook genieten van het heerlijke eten en ondertussen gezellig met iedereen keuvelen. Nog enkele foto's dan.

Het was weer een zeer geslaagde dag.


Workshop kippen houden

05-05-2018

Eerder kondigde we aan dat we een workshop kippen houden organiseerde. Deze heeft intussen plaatsgevonden met een aantal bijzonder geïnteresseerde cursisten. We begonnen op 24 april met een theorie avond. Daar kwam van alles over het houden van kippen voorbij en konden de eerste vragen worden gesteld. Tevens kreeg men een brochure met veel informatie over het houden van kippen. Omdat theorie vaak maar zo theoretisch is spreek de praktijk vaak meer tot de verbeelding. Daarom vond op 5 mei een praktijk ochtend plaats. Een drietal sprekers leiden de deelnemers van het kippenhok naar de tuin met sier en watervogels richting de broedruimte en het terras. De deelnemers waren zeer enthousiast over de geboden cursus. Hieronder een indruk van de workshop.


Workshop kippen houden bij steekomroep Reindonk

14 april 2018

P.S.V. Horst e.o. organiseert 24 april en 5 mei een workshop Kippen Houden. Om dit ook bij de mensen bekent te maken zijn we op bezoek geweest bij de streekomroep Reindonk.  In het radio programma Wiekendproat kregen we de gelegenheid om dit te doen. Hieronder het radiofragment.

Of ga naar Radio Reindonk via onderstaande link en start Wiekendproat van 14 april 2018 om 17:00. Vanaf 13 minuut en 20 seconden start het intervieuw.

https://www.reindonk.nl/radiogemist/overzicht?radio_date=14-04-2018&radio_search=

We willen steekomroep Reindonk bedanken voor deze gelegenheid.

Wilt u meer weten over de Workshop Kippen Houden. Kijk dan rechts boven bij Workshop Kippen houden of klik hier. Opgeven voor de workshop kan hier ook.


Nacht van het dorp

12 april 2018

Op zaterdag 21 april wordt er in America de nacht van het dorp georganiseerd. Verenigingen, maatschappelijke organisaties, instellingen en mensen met een leuke hobby uit America worden uitgedaagd om hun eigen deuren open te zetten voor de inwoners van hun dorp (en omgeving).

Ton Daniëls en Wien Vullings nemen deel namens onze vereniging. Bij Ton thuis worden de belangstellende ontvangen. Wien zal aantal van zijn zijdehoenders meenemen naar Ton om ze daar aan het publiek te laten zien. Bij Ton kun je zo de hokken in lopen waar zijn Rollers (een sierduiven ras) een goed onderkomen vinden. Beide heren zullen de ins en outs over het houden van deze dieren aan ieder die het wil horen met veel passie vertellen. Voor vragen kunt u uiteraard ook bij hen terecht. 

Wanneer: zaterdag 21 april 2018 tussen 17:00 en 22:00

Lokatie: Griendtsveenseweg 39 America 

We wensen beide heren veel succes met deze activiteit en hopen op veel belangstellende.


Ivo Tresinie

10 april 2018

De ledenvergadering wordt zo kort mogelijk gehouden, want we hebben een interessante spreker vanavond die naar verluid dagen aan een stuk kan vertellen over broeden en al wat daar mee samenhangt. Iedereen werkte mee en dus kon Ivo Tresinie, onze spreker van vanavond, optijd van start met zijn verhaal. Na een korte introductie van hemzelf begon hij zijn verhaal dat dit eigenlijk onderdeel was van een 5 avondse cursus elk meer dan 6 uur durend. Kortom we gaan het hele verhaal vanavond nooit horen. We merken vanzelf hoever we komen. Onderwerpen als het bewaren van eieren, de versheid van de eieren, het schouwen ervan, wat noteert men van de eieren, bij welke temperatuur en luchtvochtigheid broed men, etc etc. Vol passie verteld hij erover. Hij weet zijn visie ook erg goed te onderbouwen. Daarmee weet hij ons allen te verbazen met wetenswaardigheden die ons niet bekend zijn of juist zijn wijs gemaakt. 

Het was dan ook niet raar dat de avond wat later is uitgelopen dan gebruikelijk. Tot het laatste moment wist hij het luisterend oor te behouden. We zullen hem nogmaals een keer moeten uitnodigen. Ivo bedankt voor deze zeer boeiende avond.


Paaskuikentjes 

2 april 2018

Wederom hadden we dit jaar ook weer voor paaskuikentjes gezorgd bij streekmuseum de Locht. De eieren werden ruim van te voren ingelegd zodat de kuikentjes rond de paasdagen (elke dag een aantal eieren dus) uit zouden komen. En het is weer gelukt. Vrijdag waren de aller eerste reeds geboren. Zaterdag volgde er meer. Zondagmorgen werden ze naar de Locht gebracht samen met de broedmachines en de eieren die daar nog inzaten. En de bezoekers van het museum konden de kuikentjes komen bekijken en even mee knuffelen. In de broedmachines zagen ze de nieuwkomers uit het ei kruipen. Met vragen konden ze terecht bij een van onze leden die alles in goede banen leiden en voor de kuikens zorgden. Groot en klein genieten elk jaar weer van dit nieuw leven. Het is vaak te verleidelijk om even zo'n pril leven in de handen te mogen houden. Er werd volop genoten. Ook tweede paasdag was het net zo'n feestje. We kunnen weer terug kijken op paar geslaagde paasdagen. Hieronder een sfeer impressie.

Bezoek Noabere

20 maart 2018

Hans Pauwels en Piet van Bracht zijn met wat kippen en kuikentjes naar de Noabere in Sevenum geweest. De Noabere is een dagopvang voor mensen met één of meervoudige beperking. Deze leden zijn samen met Peter Drissen van vogelverening Ons Genoegen uit Horst op het verzoek van de Noabere ingegaan om de mensen kennis te laten maken met wat dieren. Hiervoor zijn de rustigste kippen uitgezocht. Zo kunnen de mensen de dieren aaien en knuffelen. Voor de een is een kip toch wel heel wat en ziet daar vanaf en houdt het bij een kuikentje. Één ander verlegt zijn grens wel wat en doet de poging om eens een kip te aaien. Ieder geniet op zijn eigen manier van de aanwezige dieren en de uitleg die erbij gegeven wordt. Na ruim een uur wordt het tijd voor wat rust bij mens en dier. Hans en Piet bedankt dat jullie dit voor deze mensen hebben willen verzorgen. Hieronder enkele foto's van deze bijzondere bijeenkomst. 

Huldiging Henk Obers

13 maart 2018

Jubilarissen worden standaard tijdens de jaarvergadering in het zonnetje gezet. Helaas kon Henk Obers de jaarvergadering niet bijwonen. Daardoor konden wij hem niet huldigen. Zoals vertrouwd was dit keer Henk wel weer aanwezig. Hij bezoekt vrij trouw de vergaderingen van onze club. Ook bij excursies is Henk vaak van de partij. Hij heeft een brede interesse. Dat is achter zijn huis ook wel waarneembaar. Naast de dieren die ons wel bekender voorkomen zijn er Lama's, kleine schapen en onder andere Nadoe's te vinden. Stel maar gerust een kleine dierentuin. Een pracht als je alles zo door de weidse weide ziet lopen. Henk is nooit echt van het tentoonstellen geweest. Toch kunnen we stevast op zijn hulp rekenen tijdens onze tentoonstelling. Henk is ruim optijd aanwezig en weet door de jaren heen heel goed wat er allemaal moet gebeuren. Iets waar iedere vereniging wel blij van wordt. Zo wordt er veel werk verzet in korte tijd. We zijn dan ook blij dat we Henk al 25 jaar in ons midden mogen hebben en op zijn steun kunnen rekenen! Na het toespraakje van de vice voorzitter kreeg Henk dan ook het daarbij behorende speldje van de vereniging opgespeld. Daarmee waren we nog niet klaar. Henk is namelijk tevens 25 jaar lid van de bond. Eerst NHDB en nu dus KLN. We hadden de daarbij behorende versierselen aangevraagd en die kreeg hij dus ook opgespeld en de oorkonde werd overhandigd. 

Henk nogmaals van harte gefeliciteerd! 


Dierenarts op bezoek

13 maart 2018

Na het officiele gedeelte van de ledenvergadering is het tijd voor een spreker. Dit keer hebben we Dierenarts en docent Anouska Heinemans uitgenodigd om wat over ziektes te vertellen. Dat heeft ze dan ook keurig gedaan. Niet specifiek maar over ziektes. Met name de veroorzakers van. Hoe zien ze eruit (moet je je dat voorstellen) hoe gedragen ze zich en wat is er tegen te doen. Wat kun je in het algemeen doen om je dieren gezond te houden. Uiteraard kon men ook met specifieke vragen komen die naar beste kunnen (de dieren zijn niet aanwezig voor onderzoek) te beantwoorden. Ze slaagde erin om zeer eenvoudig en beeldend alles uit een te zetten. Hierdoor was het goed door iedereen te volgen en had ze ook een luisterend oor. Wederom kunnen we van een geslaagde avond spreken. 


Jaarvergadering

20 februari 2016

Februari is de maand waar de jaarvergadering wordt gehouden. Deze begint met een stukje vlaai en een consumptie ten kosten van de vereniging. Er is weer een mooie opkomst en het zaaltje is dan ook weer goed gevuld. De secretaris doet haar jaarverslag met een mooie presentatie op powerpoint en de penningmeester volgde haar op met het financieel verslag.

De jaarvergadering is ook het moment om de jubilarissen binnen de vereniging te huldigen. We hebben er dit jaar 2. Helaas heeft er 1 zich afgemeld voor de vergadering en dus blijft er nog 1 over voor deze vergadering. 

Thijs Lenssen is reeds 25 jaar lid van PSV en tevens 25 jaar lid van de NBS. Thijs is een vervend liefhebber van sierduiven. Ook Kippen hebben wel eens op zijn erf mogen rondscharrelen, maar de sierduiven zijn gebleven. Met deze duiven bezoekt hij regelmatig diverse tentoonstellingen. Altijd om te kijken of zijn U waardige dieren ook zo beoordeeld worden door de keurmeester. Helaas is dat nog niet gelukt maar het gaat de goede kant op. De aanhouder wint....je komt er nog wel! Thijs zet ook zijn schouders onder de vereniging. Zo heeft hij meer dan 10 jaar deelgenomen in het bestuur. Als vice voorzitter en later volgde hij Hub Janssen op als voorzitter. Bij zijn aftreden werd Thijs al benoemd tot Ere-voorzitter. Nu neemt hij nog deel in de diverse commissies en waar nodig kan de vereniging ook een beroep op hem doen. De voorzitter speld hem met trots dan ook de verenigingsspeld voor 25 jaar lidmaatschap op. Thijs gefeliciteerd met het behalen van deze mijlpaal. 

Verder worden de Clubkampioenen nog eens in het zonnetje gezet door het erecertificaat wat bij dit kampioensschap hoort hier te overhandigen.


Excursie Feed Design Lab

9 januari 2018

De ledenvergadering van januari heb ik vervangen voor een excursie bij Feed Design Lab in Wanssum. Bij het horen van de naam gaat er niet direct een lampje branden wat daar allemaal zal plaats vinden. Het is ook lastig om het in een paar woorden te beschrijven. We zullen hier een poging wagen. 

Feed Design Lab is gericht op verbetering van diervoeders. Zowel de landbouwhuisdieren als de gewone huisdieren. Zij stellen kennis, materiaal etc ter beschikking om nieuwe dingen uit te testen. Daarvoor hebben zij een kleine diervoederinstallatie staan om kleine hoeveelheden diervoer te kunnen produceren. Er zijn vele variabele denkbaar. Grondstoffen, verwerkingsprocedure, installatie zijn maar enkele waar men in kan variëren en uitproberen. Kennis die daarmee opgedaan wordt kan gedeeld worden met deelnemende partners maar kan ook geheim blijven voor de opdrachtgever van het experiment. Deelnemende partners zijn er uit diverse branches. Voor de hand ligt de veevoeder industrie maar ook de machinebouwers of opleidingsinstituten zijn een van de vele deelnemers. Kortom er kan heel veel gebeuren daar. Je krijgt een kijkje in de mogelijke toekomst. Innovatief staat uiteraard hoog aangeschreven. 

Wij zijn dan ook zeer vereerd in dit bedrijf een kijkje te hebben mogen nemen. Ook wij hadden de uitleg nodig waar we eigenlijk op bezoek kwamen. Dat werd keurig uitgelegd door mevrouw Trudy van Megen directeur van Feed Design Lab. Uiteraard hebben we ook een kijkje mogen nemen in de proeffabriek zelf.

Niet wetende wat ons te wachten stond kijken we met voldoening terug naar deze zeer interessante excursie. Erkenning nieuw kleurslag

20 december 2017

Frank en Jacky Theelen-Thissen fokken al jaren gebaarde zijdehoenders in de kleur zwart. Ongeveer 5 jaar geleden zagen ze de kleur chocolade en die vonden ze allebei schitterend. Ze gingen toen de uitdaging aan. Afgelopen jaren hebben ze heel veel kuikens hiervan gefokt waarvan er maar enkele over bleven om mee verder te gaan. Ze hebben moeten selecteren op slechte vleugels, teenstand en kammen, zijdevederigheid en natuurlijk de kleur. 

Naar hun gevoel hebben ze dan nu eindelijk een mooi zijdehoen gefokt. Hun inzet is dan ook beloond en nu zijn ze eindelijk erkend.

Wij willen Frank en Jacky van harte feliciteren met het behalen van dit mooie resultaat! Nu nog veel succes om ze onder de mensen verspreid te krijgen. 


Dakkonijn

17 september 2017

De vereniging wordt benaderd door iemand die een groen dak heeft maar deze teveel gras bevat. Hij heeft gehoord dat een konijn op het dak een oplossing voor dat probleem zou kunnen zijn. Hij wil weten of wij leden hebben die aan dit experiment wil deelnemen. Hierop heeft een van onze leden zijn medewerking verleend. De eerste poging werd snel afgebroken door roofdieren. Een tweede poging lijkt meer succes te hebben. Al geruime tijd brengt het konijn nu zijn leven door op het dak. Er is voor hem schuilgelegenheid gecreëerd en uiteraard wordt er goed voor hem gezorgd. 


Zee-eenden

12 september 2017

Na de officiële vergadering waar we veel hebben doorgenomen over de aanstaande Peelhorstshow was er nog even tijd over voor een presentatie over Zee-eenden. Toon Selten had hier een mooie PowerPoint presentatie voor in elkaar gezet. Hij laat diverse eenden die veelal op zee leven de revue passeren. Op een gegeven moment moeten we stoppen gezien het laat op de avond wordt. Toon zal de presentatie bij een andere gelegenheid voortzetten. Tot zover was het een interessante avond.


Gezamelijke jongdierendag

19 augustus 2017

Vandaag gezamenlijke jongdierendag gehad. Voor ons de eerste deelname in combinatie met de verenigingen; De sportfokkers Neer, Onder ons Helden, de Pionier Reuver en de Eendracht Venlo. Er deden maar liefst 12 eigen leden mee aan deze jongdierendag. Deze brachten gezamelijk 85 dieren naar Neer. Als nieuweling is het even wennen natuurlijk maar we kennen elkaar al langer en de dag verliep dan ook zeer gezellig ondereen. De meegebrachte dieren uit Horst waren zeer veel belovend. Zo had Henk de Klein het beste konijn. Comb. JaDaMaCh de beste cavia en Comb. Onze Eendjes de beste watervogel. Daarnaast hadden Willem Pijnenburg en Wien Vullings het beste dier vd keurmeester. Een feestje waard? Wat maakt het uit de barbecue was reeds aansluitend geregeld. Daar werd naar harte lust nagekeuveld over de deze geslaagde, gezellige en leerzame dag. 


Hoe fok je Sulmtalers optima forma.

15 augustus 2017

Na het officiele gedeelte van de ledenvergadering heeft Chantal Gubbels-Theelen ons meegenomen in het wel en wee van het fokken van Sulmtalers. Daarvoor had ze diverse hennetjes en haantjes meegenomen. Oud en jong. Aan de hand van deze dieren doet ze haar verhaal. Om haar verhaal wat te onderbouwen en bij te zetten heeft ze alles keurig uitgewerkt op een PowerPoint precentatie. Als ze even handen te kort kwam had ze een lieftallige assistent in de vorm van Erik Gubbels. Het was een intresante en leerzame avond om van een ras de moeilijkheden te ondekken en hoe je met fokker er rekening mee kunt houden.


Nieuwe Website

Het is tijd voor een vernieuwde website. Hier hebben en wordt hard aan gewerkt. Nieuwe website met oud nieuws is geen nieuws dus beginnen we met een schone lei. Binnenkort treft u hier nieuwtjes uit onze vereniging aan.