Laatste nieuwtjes
Even bijpraten

Jaarvergadering

20 februari 2016

Februari is de maand waar de jaarvergadering wordt gehouden. Deze begint met een stukje vlaai en een consumptie ten kosten van de vereniging. Er is weer een mooie opkomst en het zaaltje is dan ook weer goed gevuld. De secretaris doet haar jaarverslag met een mooie presentatie op powerpoint en de penningmeester volgde haar op met het financieel verslag.

De jaarvergadering is ook het moment om de jubilarissen binnen de vereniging te huldigen. We hebben er dit jaar 2. Helaas heeft er 1 zich afgemeld voor de vergadering en dus blijft er nog 1 over voor deze vergadering. 

Thijs Lenssen is reeds 25 jaar lid van PSV en tevens 25 jaar lid van de NBS. Thijs is een vervend liefhebber van sierduiven. Ook Kippen hebben wel eens op zijn erf mogen rondscharrelen, maar de sierduiven zijn gebleven. Met deze duiven bezoekt hij regelmatig diverse tentoonstellingen. Altijd om te kijken of zijn U waardige dieren ook zo beoordeeld worden door de keurmeester. Helaas is dat nog niet gelukt maar het gaat de goede kant op. De aanhouder wint....je komt er nog wel! Thijs zet ook zijn schouders onder de vereniging. Zo heeft hij meer dan 10 jaar deelgenomen in het bestuur. Als vice voorzitter en later volgde hij Hub Janssen op als voorzitter. Bij zijn aftreden werd Thijs al benoemd tot Ere-voorzitter. Nu neemt hij nog deel in de diverse commissies en waar nodig kan de vereniging ook een beroep op hem doen. De voorzitter speld hem met trots dan ook de verenigingsspeld voor 25 jaar lidmaatschap op. Thijs gefeliciteerd met het behalen van deze mijlpaal. 

Verder worden de Clubkampioenen nog eens in het zonnetje gezet door het erecertificaat wat bij dit kampioensschap hoort hier te overhandigen.


Excursie Feed Design Lab

9 januari 2018

De ledenvergadering van januari heb ik vervangen voor een excursie bij Feed Design Lab in Wanssum. Bij het horen van de naam gaat er niet direct een lampje branden wat daar allemaal zal plaats vinden. Het is ook lastig om het in een paar woorden te beschrijven. We zullen hier een poging wagen. 

Feed Design Lab is gericht op verbetering van diervoeders. Zowel de landbouwhuisdieren als de gewone huisdieren. Zij stellen kennis, materiaal etc ter beschikking om nieuwe dingen uit te testen. Daarvoor hebben zij een kleine diervoederinstallatie staan om kleine hoeveelheden diervoer te kunnen produceren. Er zijn vele variabele denkbaar. Grondstoffen, verwerkingsprocedure, installatie zijn maar enkele waar men in kan variëren en uitproberen. Kennis die daarmee opgedaan wordt kan gedeeld worden met deelnemende partners maar kan ook geheim blijven voor de opdrachtgever van het experiment. Deelnemende partners zijn er uit diverse branches. Voor de hand ligt de veevoeder industrie maar ook de machinebouwers of opleidingsinstituten zijn een van de vele deelnemers. Kortom er kan heel veel gebeuren daar. Je krijgt een kijkje in de mogelijke toekomst. Innovatief staat uiteraard hoog aangeschreven. 

Wij zijn dan ook zeer vereerd in dit bedrijf een kijkje te hebben mogen nemen. Ook wij hadden de uitleg nodig waar we eigenlijk op bezoek kwamen. Dat werd keurig uitgelegd door mevrouw Trudy van Megen directeur van Feed Design Lab. Uiteraard hebben we ook een kijkje mogen nemen in de proeffabriek zelf.

Niet wetende wat ons te wachten stond kijken we met voldoening terug naar deze zeer interessante excursie. Erkenning nieuw kleurslag

20 december 2017

Frank en Jacky Theelen-Thissen fokken al jaren gebaarde zijdehoenders in de kleur zwart. Ongeveer 5 jaar geleden zagen ze de kleur chocolade en die vonden ze allebei schitterend. Ze gingen toen de uitdaging aan. Afgelopen jaren hebben ze heel veel kuikens hiervan gefokt waarvan er maar enkele over bleven om mee verder te gaan. Ze hebben moeten selecteren op slechte vleugels, teenstand en kammen, zijdevederigheid en natuurlijk de kleur. 

Naar hun gevoel hebben ze dan nu eindelijk een mooi zijdehoen gefokt. Hun inzet is dan ook beloond en nu zijn ze eindelijk erkend.

Wij willen Frank en Jacky van harte feliciteren met het behalen van dit mooie resultaat! Nu nog veel succes om ze onder de mensen verspreid te krijgen. 


Dakkonijn

17 september 2017

De vereniging wordt benaderd door iemand die een groen dak heeft maar deze teveel gras bevat. Hij heeft gehoord dat een konijn op het dak een oplossing voor dat probleem zou kunnen zijn. Hij wil weten of wij leden hebben die aan dit experiment wil deelnemen. Hierop heeft een van onze leden zijn medewerking verleend. De eerste poging werd snel afgebroken door roofdieren. Een tweede poging lijkt meer succes te hebben. Al geruime tijd brengt het konijn nu zijn leven door op het dak. Er is voor hem schuilgelegenheid gecreëerd en uiteraard wordt er goed voor hem gezorgd. 


Zee-eenden

12 september 2017

Na de officiële vergadering waar we veel hebben doorgenomen over de aanstaande Peelhorstshow was er nog even tijd over voor een presentatie over Zee-eenden. Toon Selten had hier een mooie PowerPoint presentatie voor in elkaar gezet. Hij laat diverse eenden die veelal op zee leven de revue passeren. Op een gegeven moment moeten we stoppen gezien het laat op de avond wordt. Toon zal de presentatie bij een andere gelegenheid voortzetten. Tot zover was het een interessante avond.


Gezamelijke jongdierendag

19 augustus 2017

Vandaag gezamenlijke jongdierendag gehad. Voor ons de eerste deelname in combinatie met de verenigingen; De sportfokkers Neer, Onder ons Helden, de Pionier Reuver en de Eendracht Venlo. Er deden maar liefst 12 eigen leden mee aan deze jongdierendag. Deze brachten gezamelijk 85 dieren naar Neer. Als nieuweling is het even wennen natuurlijk maar we kennen elkaar al langer en de dag verliep dan ook zeer gezellig ondereen. De meegebrachte dieren uit Horst waren zeer veel belovend. Zo had Henk de Klein het beste konijn. Comb. JaDaMaCh de beste cavia en Comb. Onze Eendjes de beste watervogel. Daarnaast hadden Willem Pijnenburg en Wien Vullings het beste dier vd keurmeester. Een feestje waard? Wat maakt het uit de barbecue was reeds aansluitend geregeld. Daar werd naar harte lust nagekeuveld over de deze geslaagde, gezellige en leerzame dag. 


Hoe fok je Sulmtalers optima forma.

15 augustus 2017

Na het officiele gedeelte van de ledenvergadering heeft Chantal Gubbels-Theelen ons meegenomen in het wel en wee van het fokken van Sulmtalers. Daarvoor had ze diverse hennetjes en haantjes meegenomen. Oud en jong. Aan de hand van deze dieren doet ze haar verhaal. Om haar verhaal wat te onderbouwen en bij te zetten heeft ze alles keurig uitgewerkt op een PowerPoint precentatie. Als ze even handen te kort kwam had ze een lieftallige assistent in de vorm van Erik Gubbels. Het was een intresante en leerzame avond om van een ras de moeilijkheden te ondekken en hoe je met fokker er rekening mee kunt houden.


Nieuwe Website

Het is tijd voor een vernieuwde website. Hier hebben en wordt hard aan gewerkt. Nieuwe website met oud nieuws is geen nieuws dus beginnen we met een schone lei. Binnenkort treft u hier nieuwtjes uit onze vereniging aan.